nlen
Advertising

“We consumeren steeds meer media”

We spenderen meer tijd aan tv en audio dan tien jaar geleden. We lezen, kijken en luisteren op elk moment van de dag en via meer platformen. “Vaak online, maar we blijven net zo goed massaal kranten lezen, tv-kijken en radio luisteren”, zegt Kristin Blondé, Directeur Consumer Intelligence bij Medialaan-dPP.

Zowel de Vlaming als de Nederlander spendeert meer tijd voor het klassieke tv-scherm in de woonkamer. In Vlaanderen steeg de kijktijd in 10 jaar tijd naar 195 minuten per dag. In Nederland naar 188 minuten per dag. “Tien jaar geleden keek de Vlaming dagelijks gemiddeld 164 minuten tv. Dat doet hij vandaag nog altijd, maar in combinatie met bijvoorbeeld Netflix of Play More. Daardoor stijgt de totale kijktijd met een halfuur naar 195 minuten”, zegt Kristin Blondé.

195

Vlamingen kijken 195 minuten per dag naar het klassieke tv-scherm, Nederlanders 188 minuten.

We luisteren ook meer audio. “We besteden 12 procent meer tijd aan radio, podcasts en online streaming dan twee jaar geleden. De digitalisering heeft de gemiddelde luistertijd opgeschroefd tot 328 minuten per dag”, legt Kristin Blondé uit. En we volgen ook massaal de actualiteit op de voet. Dagelijks consumeren we twee uur het nieuws online en via radio, tv, kranten, magazines.

De digitalisering van het mediagebruik is het sterkst bij 18- tot 24-jarigen. Vlaamse jongeren kijken en luisteren 50 procent online en 50 procent offline. Bij de 24-plussers is dat punt nog lang niet bereikt.

In Nederland en Vlaanderen consumeert de helft van de gebruikers al nieuws via zijn smartphone.
Kristin Blondé, Directeur Consumer Intelligence Medialaan-dPP

De consument zit aan het stuur

Media zijn vandaag alomtegenwoordig. En zo consumeren we die ook. Thuis, op het werk, onderweg, in de wacht- en badkamer, op het toilet en in bed. “De consument luistert, kijkt en leest wat hij wil, wanneer hij dat wil, op het toestel van zijn voorkeur. De dag begint en eindigt met media”, zegt Kristin Blondé.

Daarnaast consumeren we veel on the go. De smartphone is het nummer 1-toestel om nieuws te consumeren. “In Nederland en Vlaanderen consumeert de helft van de gebruikers nieuws via de smartphone. Ook mobiel tv-kijken stijgt spectaculair. De smartphone is sinds kort zelfs het meest gebruikte toestel om online naar volledige afleveringen te kijken: 37 procent van het kijken naar longform via VTM.be en Stievie gebeurt via de smartphone”, aldus Kristin Blondé.

Trend naar én online én offline

Het digitale succes betekent niet het einde van offline media. “Het gebruik van offline media is gedaald, maar we blijven wel massaal naar radio luisteren, tv-kijken en papieren kranten en tijdschriften lezen”, zegt Kristin Blondé. De cijfers bevestigen dat: we kijken dagelijks 195 minuten naar het ‘klassieke’ tv-scherm, luisteren net zoveel minuten naar de ‘klassieke’ radio en 2,6 miljoen Vlamingen lezen elke dag ‘hun’ papieren krant.

“Uit onderzoek blijkt dat online en offline een verschillende rol hebben voor nieuwsconsumenten. Een app gebruiken ze als update, om op de hoogte te zijn. En soms is een nieuwssite ook een perfect middel om even te ontspannen”, aldus Kristin Blondé.

“Papieren kranten hebben voor veel consumenten een meerwaarde. De krant is voor hen meer betrouwbaar en overzichtelijk. Ze lezen het nieuws graag tot in detail. Dat geeft hen de kans om na te denken over wat ze lezen. De papieren krant lezen is ook emotioneel gedreven: een moment van me-time en digitale detox in een hectische wereld.”

De digitale consument legt de lat hoog

Online media die de digitale consument voor zich willen winnen, houden het best rekening met twee cruciale behoeften: convenience en personalisatie.

“Digitaal betekent voor de consument hetzelfde als snel, gemakkelijk en intuïtief. De hele gebruikservaring moet perfect zijn en sneller dan realtime. Dat kan alleen maar met de juiste technologie”, zegt Kristin Blondé. “Daarnaast is personalisatie cruciaal. De consument wil geen tijd verliezen met irrelevante content. Consumenten verwachten dat wij hun behoeften kennen. Ze  staan open voor content op maat, op voorwaarde dat wat je aanbeveelt juist zit. Daarom investeren we als mediagroep volop in data-analytics en sterke recommendation-algoritmes die gepersonaliseerde content aanbieden.”

Media in de rol van ‘selector’

Mensen hebben het gevoel dat ze steeds minder tijd hebben. “Het immense media-aanbod geeft lezers, luisteraars en kijkers een dubbel gevoel. Fijn dat er zo’n groot aanbod en zoveel keuzevrijheid is, maar hoe besteed ik mijn tijd optimaal?”, zegt Kristin Blondé. “Consumenten willen een betrouwbaar, sterk merk dat voor hen de juiste selectie maakt. Zeker voor nieuwsmedia is deze selector-rol heel belangrijk.”

“Uit onderzoek blijkt dat de Belgische nieuwsconsument ervan overtuigd is dat 1 op de 3 nieuwsitems incorrecte informatie bevat. 1 op de 10 denkt dat er opzettelijk foutief geïnformeerd wordt. Het fake news-gevoel is sterk aanwezig. Als mediagroep kunnen we daar duidelijk het verschil maken.”

Podcasts zitten in de lift

In 2018 luisterde 19 procent van de Vlamingen maandelijks naar een podcast. Bij jongeren was dat bijna 1 op de 3. In België en Nederland samen werden er vorig jaar 1,6 miljoen podcasts gedownload uit het aanbod van De Persgroep-media.

1,6 miljoen

In Vlaanderen en Nederland samen werden in 2018 1,6 miljoen podcasts gedownload uit het aanbod van De Persgroep-media.

Meer artikels