nlen
Broadcasting

“Een Emmy, een gezonde dosis lef en een hart voor de mensen tekenen ons succes”

Medialaan-dPP blikt terug op een markant televisiejaar. Creatief directeur Davy Parmentier selecteert de vijf opvallendste tv-successen van 2018. “Er bestaat geen groter compliment dan een internationale Emmy winnen. Dat bevestigt dat we kwaliteit uitzenden.”

1. Make Belgium Great Again levert 47.000 orgaandonoren op

Presentatrice Frances Lefebure en haar team probeerden het voorbije jaar van ons land een betere plek te maken. Al vanaf de eerste aflevering was het raak. Na een oproep in het VTM-programma registreerden meer dan 47.000 kijkers zich als orgaandonor. Gemiddeld zijn er in Vlaanderen slechts 7.000 tot 8.000 registraties per jaar. Dankzij het programma openden bijna 250 gemeenten op zondag 23 september hun deuren, zodat mensen zich konden registeren als orgaandonor.
“Dit programma bewijst dat crossmediale samenwerkingen tot verbluffende resultaten kunnen leiden. Radio, tv en print samen bereikten hiermee een zeer groot publiek en hadden een diepe maatschappelijke impact.”

2. Blind Getrouwd en Boer Zoekt Vrouw boeien meer dan 1 miljoen kijkers

Twee datingformats wisten zich te onderscheiden van de concurrentie door hun grote authenticiteit. In Blind Getrouwd, dat aan zijn vierde seizoen bezig is, huwen koppels op basis van wetenschappelijke overeenkomsten. In Boer Zoekt Vrouw: De Wereld Rond zochten succesvolle Vlaamse boeren die wonen en werken in het buitenland de liefde van hun leven.
“Wat deze programma’s uniek maakt, is dat ze geen trashy uitlach-tv zijn, maar positieve programma’s waarover mensen praten: thuis, op het werk en op social media. Elke week keken meer dan 1 miljoen mensen. Daar zijn we trots op.”

3. Hoe Zal Ik Het Zeggen? wint Emmy Award

In Hoe Zal Ik Het Zeggen brengt presentator Jens Dendoncker op ludieke en originele manieren boodschappen over aan nietsvermoedende mensen. Eind 2018 verzilverde dit VTM-programma in New York een internationale Emmy Award. Voor de makers van productiehuis Shelter is dit al de derde internationale Emmy. Ook met Benidorm Bastards en Wat Als? sleepten ze deze prestigieuze televisieprijs in de wacht.
“Dit programma bewijst dat Vlaanderen meespeelt op wereldniveau in de televisiewereld. Wat de makers presteren is indrukwekkend. Zeker als je weet dat zowel het format als de presentator compleet onbekend was. Het tweede seizoen sprong intussen met gemak over het miljoen kijkers.”

4. Familietelevisie voor jong en oud

Vorig jaar concentreerde VTM zich extra op de weekendprogrammatie. Daarvan onthoudt Davy Parmentier eerst en vooral Wat een Jaar!. Deze nostalgische spelshow met Koen Wauters ontpopte zich als een tijdmachine. Welke hits neurieden we in 1986 mee? Met welke kledingstijl maakte je in 1973 indruk? Daarnaast viel ook The Voice Senior op, waarbij muzikale 60-plussers toonden wat ze waard zijn op het podium.
 
‘Samen met het vijfde seizoen van Belgium Got Talent belichamen deze formats het hart van VTM: familietelevisie voor jong en oud. We wéten dat dit programma’s zijn die het hele gezin bekijkt. In tijden waarin jongeren vooral met hun smartphone bezig zijn, is dat erg uitzonderlijk.”

5. 13 Geboden toont gezonde dosis lef

In 13 Geboden wil een misdadiger de wereld een geweten schoppen door zijn gruweldaden te baseren op de 10 Geboden. Critici omschreven deze serie van eigen bodem als het Belgische antwoord op Scandinavische krimi’s als The Bridge en The Killing. Inmiddels scoorde de serie ook in het Verenigd Koninkrijk onder de naam 13 Commandments (Channel 4) en in de Verenigde Staten (Amazon).
“Met deze serie hebben we een groot risico genomen. Ze was grauw, groezelig en donker. Dertien uitzendingen in evenveel weken is bovendien een lange rit voor een fictiereeks. Maar het succes bewijst dat een gezonde dosis lef onmisbaar is voor een succesvolle tv-zender.”

Meer artikels