nlen
Broadcasting

“Onze radiomerken zitten weer juist”

Na een kleine terugval hebben de twee radiozenders van Medialaan-dPP een schitterend jaar achter de rug. Qmusic werd weer marktleider bij de 18- tot 54-jarigen. Joe haalde 8,6 procent marktaandeel in de doelgroep 12+.

“Onze zenders worstelden met hun identiteit, maar het voorbije jaar hebben we ons weer scherp voorgesteld aan de luisteraar. Qmusic mikt op jongvolwassenen, Joe op de frisse veertiger en alle leeftijden daarboven. Beide vullen mekaar perfect aan, zowel inhoudelijk als de muziekkeuze”, zegt An Caers, directeur radio bij Medialaan-dPP.

Zowel Qmusic als Joe zijn gegroeid in 2018. Met 610.000 luisteraars per dag veroverde Qmusic weer zijn positie als marktleider bij de 18- tot 54-jarigen. In de doelgroep 12+ bereikt Qmusic dagelijks 824.000 luisteraars, goed voor een marktaandeel van 12,1 procent.  Joe haalt in die doelgroep een marktaandeel van 8,6 procent. “Het is goed te zien dat onze radiomerken weer juist zitten”, zegt An Caers.

610.000

In 2018 veroverde Qmusic weer zijn positie als marktleider in de doelgroep van 18-54 jarigen, met 610.000 luisteraars per dag.

Strak muziekbeleid

Hoe heeft Qmusic zich weer naar de top gewerkt? “Door de muziekkeuze beter af te stemmen op de jongvolwassenen voor wie we elke dag radio maken. We hebben een strak muziekbeleid van populaire muziek en verrassen de luisteraars met acties als de Q-MasQuerade met Valentijn”, zegt An Caers.

Die aanpak werkt. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de likeability en het fanship van Qmusic nog nooit zo hoog waren. “Dat merken we aan de manier waarop er over onze programma’s en de zender gepraat wordt op de sociale media”, zegt An Caers. Qmusic telt 123.000 volgers op Instagram en meer dan 360.000 fans op Facebook.

De zender surft ook mee op de podcast-trend. De meest succesvolle podcast telde 400.000 downloads. En in de Q-app is er elke middag Qwistet, een spannende online live-quiz. “Allemaal middelen om het Q-virus te verspreiden”, zegt An Caers. “Wij willen de radiozender zijn waarmee mensen ’s ochtends de dag starten en hem ’s avonds afsluiten.”

Wij willen de radiozender zijn waarmee mensen ’s ochtends de dag starten en ’s avonds afsluiten.
An Caers, Directeur Radio Medialaan-dPP

Wereldprimeur voor JOE

Ook Joe blikt terug op een mooi jaar. De zender kreeg er twee themazenders bij: een zender met muziek uit de jaren zeventig en een met muziek uit de jaren tachtig, te beluisteren via DAB+, de app of online. Sinds augustus 2018 zorgden beide zenders voor een wereldwijde primeur. “Ze brengen samen met Joe één ochtendshow, met dezelfde inhoud, maar een andere muziekstijl. Luisteraars kunnen het programma drie keer anders beleven”, zegt An Caers.

“Digitaal luisteren neemt 21 procent van het luistervolume in. Tegen 2022 verwachten we dat dit de helft wordt. We volgen die trend nauwgezet met ons productaanbod. Vanaf mei zetten we vier extra DAB+-kanalen in en een aantal digitale zenders voor Qmusic en Joe”, zegt An Caers. “Ook met de nieuwe hoogtechnologische radiostudio’s die we ondertussen in gebruik namen, maken we ons klaar voor de toekomst.”

De nieuwe radiostudio’s zijn 1.200 vierkante meter groot, er werkt elke dag een 100-tal mensen en er is een nieuwe lounge voor optredens van artiesten. In alle radiostudio’s staan camera’s en er is in een videoproductieruimte voorzien. “Zo zijn we helemaal klaar voor de toekomst en kunnen we meer dan ooit digitale initiatieven nemen.”

Meer artikels