nlen
Broadcasting

Dirk Lodewyckx, COO Medialaan-dPP: “Televisie zal alleen maar relevanter worden”

De plannen voor een Vlaamse Netflix liggen nog altijd op tafel. En met VTM GO lanceert Medialaan-dPP binnenkort een innovatief platform dat inspeelt op het snel veranderende kijkgedrag. “Televisie is springlevend”, maakt COO Dirk Lodewyckx zich sterk.

Toch lijkt het alsof televisie in de hoek zit waar de klappen vallen.

Dirk Lodewyckx: “Het landschap verandert razendsnel. Televisie is vandaag veel meer dan dat grote zwarte scherm in de woonkamer. Entertainment in videovorm groeit explosief en exponentieel. Mensen hebben nog nooit zo massaal televisiegekeken, alleen gebeurt dat nu totaal anders: live, uitgesteld en online. Kijkers verwachten meer comfort en een uitgebreide service. Een televisieomroep moet dezelfde content kunnen aanbieden voor heel verschillende manieren van kijken. Televisie is wel degelijk aan het veranderen, maar het medium blijft ontzettend populair.”

Mag de kijker verwachten dat hij die content altijd en overal gratis kan bekijken?

Dirk Lodewyckx: “Heel veel content zal gratis blijven dankzij de financiering door reclame, terwijl bedrijven zoals Netflix betalende content zonder reclame aanbieden. Er bestaan ook modellen met gemengde financiering. Deze trend zal je alsmaar meer zien, ook bij lokale televisiebedrijven.”

Waar schuilt dan het grootste gevaar de komende jaren?

Dirk Lodewyckx: “In de internationale én lokale concurrentie die heel andere vormen heeft aangenomen. Enerzijds moeten we afrekenen met machtige wereldspelers zoals Netflix, Disney-Fox en Amazon, die wereldwijde betalende streamingdiensten aanbieden. Anderzijds is er de lokale competitie, waar SBS na de overname door Telenet zal vervellen tot een zender-distributeur. Zoiets kan het hele landschap veranderen.”

100 miljoen

Medialaan-dPP investeert jaarlijks 100 miljoen euro in Vlaamse tv-content.

Staat u nog achter het idee van een Vlaamse Netflix?

Dirk Lodewyckx: “Jawel. Als de kijker bereid is om maandelijks een bedrag neer te tellen voor betalende content zonder advertenties, moeten wij daarin investeren. Netflix heeft in Vlaanderen een mooi marktaandeel, maar we zijn ervan overtuigd dat er ruimte is voor een tweede streamingdienst. Op voorwaarde dat we kwalitatieve content bieden – Vlaams en buitenlands – én heel snel op die trein springen. Lukt het niet met de andere Vlaamse zenders, dan proberen we het alleen.”

Lukt een streamingdienst niet met de andere Vlaamse zenders? Dan proberen we het alleen.
Dirk Lodewyckx, COO TV & Radio Medialaan-dPP

Een ander ambitieus initiatief, is VTM GO.

Dirk Lodewyckx: “Met VTM GO willen we al onze Medialaan-kanalen volledig gratis aanbieden: live, uitgesteld en in catalogus. Dit innovatieve project haalt zijn financiering volledig uit advertentie-inkomsten. De advertenties op VTM GO zullen korter zijn, maar kunnen niet worden doorgespoeld.”

Blijft televisie een even wervend medium, nu iedereen kijkt waar en wanneer het hem uitkomt?

Dirk Lodewyckx: “De digitale disruptie heeft de kijkgewoonten ingrijpend veranderd. Maar lokale televisiezenders die sterke programma’s van eigen bodem aanbieden, blijven mensen samenbrengen voor het scherm. Ik ben dan ook optimistisch: televisie en video zullen alleen maar relevanter worden.”

Meer artikels