nlen
Broadcasting

30 jaar VTM: “We schreven die avond geschiedenis”

VTM vierde zijn dertigste verjaardag met een grootse show. De droom van Mike Verdrengh en Guido Depraetere - een commerciële zender in Vlaanderen - deed de toenmalige publieke omroep BRT op zijn grondvesten daveren. VTM veranderde het televisielandschap voorgoed.

In 1989 werd de droom van Mike Verdrengh en Guido Depraetere werkelijkheid. Negen uitgevers, waaronder De Persgroep, richtten de Vlaamse Televisie Maatschappij op. In de eerste reclamecampagne voor VTM zat een ooievaar op een tv, met de slogan: ‘Er broedt iets op je televisie’.

Omdat wij zoveel Vlaamse programma’s maakten, ging er plots een hele markt open.

Mike Verdrengh, medeoprichter VTM

VTM-sticker op de achterruit

En of er iets broedde. De komst van VTM luidde het begin van een audiovisuele revolutie in. “Omdat wij zoveel Vlaamse programma’s maakten, ging er plots een hele markt open”, zegt stichter Mike Verdrengh.

Voor de komst van VTM keek Vlaanderen nog massaal naar Nederlandse zenders, maar dat veranderde snel. Dankzij VTM werd de Vlaamse populaire cultuur volwassen. Vroeger traden de betere artiesten op in parochiezalen, vandaag vullen ze meerdere keren het Sportpaleis. Dankzij VTM ontstond ook de Bekende Vlaming, wat leidde tot een soort trots bij de kijkers. De helft van Vlaanderen reed met een VTM-sticker op de auto rond.

Knikkende knieën

Het nieuws was altijd de ruggengraat van de commerciële zender. Mike Verdrengh en Guido Depraetere investeerden zwaar in de redactie. Nieuwsanker Dany Verstraeten is er van in het begin bij. Hij herinnert zich nog levendig de beginperiode. “Ik startte op 1 december 1988 en na amper twee maanden voorbereiding, op 1 februari 1989, ging het nieuws op antenne.”

Er heerste een pionierssfeer. “We brainstormden in een hangar, op een betonnen vloer met plastic tuinmeubeltjes als meubilair. Niemand had televisie-ervaring, op Jan Schodts en Terry Verbiest na, die van de BRT kwamen. Ik ben één keer bij RTL geweest om te kijken hoe ze daar werkten. Dat was mijn opleiding als nieuwsanker.”

Tijdens de eerste uitzending was Dany Verstraeten heel nerveus. Hij zat met knikkende knieën in de studio. “Gelukkig had ik Nadine De Sloovere naast me. Zij had al live-televisie gedaan. Die eerste uitzending was een beetje sterven. Gelukkig verliep alles goed. Hoe je het ook draait of keert, we schreven die avond geschiedenis door het nieuwsmonopolie van de openbare omroep te doorbreken.”

Openingsshow

Ook Marlène de Wouters was er van het prille begin bij. Zij presenteerde samen met Lynn Wesenbeek de grote openingsshow in 1989, in het volle Kursaal Oostende. “Ik herinner me nog dat Lynn amper kon bewegen van de stress vlak voor we de trappen afdaalden. Ik huppelde achter de schermen van hier naar ginder, dankzij mijn tennisverleden.”

Dertien jaar lang was Marlène de Wouters het boegbeeld van VTM. Het bekendste schermgezicht van de commerciële zender is en blijft toch wel Koen Wauters. Hij leerde Mike en Guido in 1988 kennen als juryleden van de Baccarabeker, een muzikale competitie tussen provincies. Koen Wauters nam deel met zijn band Clouseau.

“Op de receptie kwam Mike vragen of tv ‘iets voor mij’ was”, vertelt hij. “Mijn antwoord was zoiets als: Euh… Ja?” Een paar weken later ontmoette Wauters hen opnieuw en een maand later ondertekende hij een contract. Mike en Guido waren meesters in het uitstippelen van een parcours voor mensen van wie ze wisten: ‘Dit kan werken.’

“En ze speelden graag good cop, bad cop”, voegt Koen Wauters eraan toe. “Over Familieraad zei Guido: ‘Mike is overtuigd, maar ik twijfel of jij vlot met die mensen kunt omgaan.’ Waarop ik dacht: ‘Allee Guido, als er nu iets is wat ik kan…’ Daardoor stond ik dubbel zo scherp.”

Staf Coppens

“Mijn eerste herinnering aan VTM is een zeer persoonlijke. Als jong manneke speelde ik een rol in Wittkerke. Na schooltijd kwam ik in een andere wereld terecht. In Studio’s Manhattan, waar ook Tien Om Te Zien werd opgenomen, liep ik rond tussen grote namen uit binnen- en buitenland. Het was een fantastische periode, die ik – na een fijne onderbreking bij Ketnet – sinds 2004 heb voortgezet bij VTM, waar ik nog altijd leuke programma’s mag maken.”

Meer artikels