nlen
Broadcasting

“Wij zeggen hardop wat de luisteraar ’s ochtends wil horen”

De ochtendshow van het Nederlandse Qmusic ging in september vorig jaar voor het eerst ‘on air’ en toont nu al mooie resultaten. Presentatoren Marieke Elsinga en Mattie Valk maken Nederland elke werkdag wakker van 6u tot 9u.

Waarom doet jullie Ochtendshow het zo goed?

Mattie Valk: “Ik denk dat het succes te maken heeft met de manier waarop Marieke en ik radio maken. We zijn openhartig en volledig transparant over wat we doen, we zijn volledig onszelf en hebben gewoon lol met elkaar. Ik merk dat de luisteraars dat wel waarderen.”

Hoe ervaren jullie dat succes zelf als radiomakers?

Marieke: “Wij genieten daar gewoon van! Voor ons is het belangrijk dat we niet nep zijn, wij willen gewoon alledaagse dingen bespreken zoals iedereen dat zou doen, thuis of op het werk. Wij willen herkenbaar zijn.”

Mattie: “Ik denk dat wij hardop zeggen wat de luisteraar wil horen als hij ’s ochtends de radio aanzet. Wat mooi is, onderwerpen die mensen raken, een goed liedje… dat zijn zaken die iedereen aanspreken, los van leeftijd, geslacht, overtuigingen.”

Onze luisteraars weten dat wij respectvol naar hen luisteren, zonder hen belachelijk te maken.
Marieke Elsinga, presentatrice

Welke momenten zijn jullie bijgebleven?

Marieke: “Onlangs hadden we het over het fenomeen burn-out. Een jongen van 25 jaar sprak toen heel openhartig over zijn burn-out en over de suïcidale gevoelens die hij daarbij had. Ik vond het geweldig dat hij zich comfortabel genoeg voelde bij Mattie en mij om zich kwetsbaar op te stellen. Onze luisteraars weten dat wij naar hen luisteren met alle respect, zonder hen belachelijk te willen maken.”

Mattie: “Voor mij was dat onze allereerste uitzending. Mijn hart klopte ongeveer 200 keer per minuut, maar toch had ik onmiddellijk dat buikgevoel dat het goed zat. Het was de eerste regel van een boek waar ik heel blij van werd.”

Hoe zien jullie je programma groeien het komende jaar?

Mattie: “We veranderen in elk geval niets aan de toon. Wij vinden dat je pas echt een relatie aangaat met je luisteraar als je zelf ook authentiek bezig bent. Voor ons is dat de enige manier om vertrouwen te krijgen van de luisteraars. En daarnaast proberen we nog te werken aan onze vaste inschakelmomenten: acties die mensen verrassen, maar waarvan ze tegelijk zeggen dat het typisch Mattie en Marieke is.”

Marieke: “We willen ons vooral blijven vermaken. En dat kan omdat er zo’n natuurlijke klik is tussen Mattie en mij. En het helpt ook dat hij een bijzonder dankbaar publiek is: hij lacht altijd zo ontzettend smakelijk om mijn grappen!”

2,5 miljoen

Nederlanders stemmen elke week af op de Ochtendshow van Mattie en Marieke. Qmusic haalt daarmee een marktaandeel van 13,7 procent in de doelgroep 20-49 jaar.

Programmadirecteur Dave Minneboo

“Qmusic heeft potentie om marktleider te worden in Nederland”

Programmadirecteur Dave Minneboo werkt sinds 1 juni 2018 bij Qmusic Nederland. De reden voor het succes van Qmusic hoef je voor Dave niet ver te zoeken. “Qmusic is een feelgoodmerk. Je weet precies wat je krijgt als je de radio op ons afstemt. Die openhartige uitstraling werkt enorm goed in Nederland. De luisteraar zoekt ’s ochtends een vrolijke noot. Die krijgen ze met onze Ochtendshow.”

De zendermanager is ambitieus: “Er is ruimte voor Qmusic om marktleider te worden, als we doorgaan op de ingeslagen weg. Maar dan moeten we ons ook vaker als marktleider gedragen en mogen we niet te bescheiden blijven en trots zijn op wat we maken. Daarom geven we onze programmering meer karakter. Dat is een kwestie van de juiste persoon op het juiste moment in de ether zetten. Mooie voorbeelden zijn de nieuwe middagshow met Domien Verschuuren en de Ochtendshow met Mattie en Marieke, maar ook de Top 40.”

’s Avonds geeft Qmusic plaats aan jong talent. “We zoeken dat talent, geven opleiding en begeleiding. Dat maakt allemaal deel uit van de uitdaging om Qmusic nog meer op de kaart te zetten in Nederland”, besluit Dave.

Meer artikels