nlen
De Persgroep

Klaar voor een nieuwe stap

Welkom bij De Persgroep, anno 2018. We hebben opnieuw geprobeerd om een jaarverslag te maken dat u op prettige wijze informeert over de activiteiten, projecten en financiële resultaten van onze onderneming.

Geachte lezer,
 
De snelle digitalisering van onze maatschappij heeft een enorme impact op de mediasector. De interesse voor nieuws en entertainment was nog nooit zo groot, wat fantastische kansen biedt voor mediabedrijven. Maar de digitalisering stelt de sector ook voor gigantische uitdagingen: de klantenbehoeftes veranderen, het zakelijk model gaat op de schop en de concurrentie met digitale wereldspelers neemt elke dag toe. Het zijn vele bordjes die we in de lucht moeten houden. In zo’n omgeving is het essentieel om een heldere strategie te hebben, die vertrekt vanuit een eenvoudige visie en missie. Hopelijk biedt dit jaarverslag een goed inzicht in hoe we werken en naar de toekomst kijken.
 
Informatie, entertainment en service zijn altijd de basisingrediënten geweest van media. Onze media worden gemaakt door vakmensen die gepassioneerd zijn door hun beroep. Ze werken met liefde en respect voor het publiek dat ze bedienen. Daarin schuilt onze kracht. Het is onze overtuiging dat we hiermee ook het verschil maken in de digitale wereld van vandaag. We willen kwaliteit brengen en we willen het vertrouwen waard zijn van ons publiek, op alle platformen, online en offline.
 
Overal zien we dat de traditionele vormen van mediagebruik licht terugvallen ten voordele van digitale media. Nochtans blijven offline media zeer belangrijk, ook financieel. We blijven ze dan ook koesteren. Maar de groei zit in het digitale, waar het gros van onze investeringen naartoe gaat. De digitale ontwikkeling van onze media verloopt voornamelijk langs drie assen: ‘premium platforms’ voor onze kwaliteitskranten die alleen toegankelijk zijn voor betalende abonnees, ‘freemium platforms’ voor onze nieuwsmedia die mikken op een breed publiek met een mengvorm van betalend en gratis nieuws, en ‘video on demand platforms’ voor de digitale distributie van televisie.

Onze media worden gemaakt door vakmensen die gepassioneerd zijn door hun beroep. Ze werken met liefde en respect voor het publiek dat ze bedienen. Daarin schuilt onze kracht.

Christian Van Thillo, CEO De Persgroep

De verkoop van digitale abonnementen blijft sterk groeien en dat was ook het geval voor de omzet uit online advertenties. Onze groep investeert volop in geautomatiseerde verkoop van advertenties met een sterke focus op technologie en data. Met HLN.be, AD.nl en BT.dk hebben we nieuwssites die dagelijks 7 miljoen mensen bereiken – met een sterk inhoudelijk aanbod en een ideale context voor adverteerders. We verwachten hier de komende jaren nog een mooie groei.
 
Naast ‘reinventing the core’ in onze uitgeverijen en audiovisuele activiteiten, hebben we ook hard gewerkt aan een sterke tak ‘online services’. Dat hebben we voornamelijk gedaan via een reeks kleine en middelgrote acquisities, waarvan de belangrijkste de overname was van Independer, Nederlands grootste vergelijkingssite voor verzekeringen en financiële diensten. Ook in energie, consumentenelektronica, bouwen en verbouwen hebben we gelijkaardige platformen, die mensen helpen om de beste keuzes te maken bij de aankoop van producten en diensten. Verder zijn we nog actief in vacaturesites en autosites, en we bieden ook telecomdiensten aan voor jongeren. Online services zijn een belangrijke groeimotor voor de groep, waar we de komende jaren veel van verwachten. Het is een business die perfect aansluit bij de kernactiviteiten van onze groep.
 
De financiële resultaten van de groep waren opnieuw goed. De omzet en winstgevendheid zijn mooi gegroeid en met een nettocashflow van 185 miljoen euro hebben we de middelen om verder te investeren in de uitbouw van onze onderneming. In Nederland willen we de succesvolle digitale transformatie versneld verder ontwikkelen. De integratie van Independer wordt ook een belangrijk aandachtspunt. In België gaat alle aandacht naar de krachtenbundeling van radio, televisie, nieuwsmedia, magazines en online tot een echte multimediale onderneming. In Denemarken ten slotte willen we de vrij radicale digitale strategie die zo succesvol werd ingezet in 2018, verder vorm geven.
 
Met alles wat we vorig jaar ondernomen hebben, zijn we op schema om onze doelstelling op iets langere termijn waar te maken. Want tegen eind 2020 willen we organische groei tonen in onze drie kernactiviteiten. Ik heb het volste vertrouwen dat we hierin zullen slagen. We hebben een  fantastische portfolio van sterke merken en gepassioneerde, ambitieuze medewerkers. We hebben ook een nieuwe managementstructuur uitgetekend. We hebben zeer talentrijke mensen aangetrokken op sleutelposities die we nog moesten invullen. Dat moet ons in staat stellen om dit bedrijf, dat de voorbije jaren groter en complexer is geworden, effectiever en efficiënter aan te sturen.
 
‘Building the future’ is de titel van dit jaarverslag. En dat doen we in Antwerpen, waar de nieuwe hoofdvestiging in september 2019 wordt opgeleverd. Vandaar het beeld op de cover van dit jaarverslag. We zijn weer klaar voor een nieuwe stap in het grote avontuur van De Persgroep dat 30 jaar geleden begon.
 
Ik wil alle medewerkers nogmaals van harte bedanken voor hun inzet tijdens een jaar dat opnieuw erg succesvol was voor De Persgroep.
 
Christian Van Thillo
CEO De Persgroep

Meer artikels