nlen
Engagement

Rode Neuzen Dag haalt recordbedrag op

Op 30 november 2018 stonden alle neuzen in dezelfde richting. Rode Neuzen en 309.241 stuks om precies te zijn. De derde Rode Neuzen Dag focuste op meer mentaal welzijn voor jongeren op school. Want 1 leerling op de 5 kampt met psychische problemen. Om hen te helpen, zamelde Vlaanderen 4.269.073 euro in. Een recordbedrag.

De gezichten van Rode Neuzen Dag 2018 – Birgit Van Mol, Koen Wauters, Jonas Van Geel, Evi Hanssen en Sam De Bruyn – maakten het indrukwekkende eindresultaat bekend op vrijdag 30 november, tijdens de muzikale slotshow Rode Neuzen Dag XL. En dat voor 15.500 mensen in een uitverkocht, uitzinnig Sportpaleis. 

Talloze gezinnen en scholen, kinderen en Bekende Vlamingen maakten van deze derde editie een onvergetelijk succes. Samen verkochten ze 309.241 Rode Neuzen en zetten ze 2.653 acties op poten.

“Ons doel? In Vlaanderen zoveel mogelijk geld inzamelen om op een fijne manier te investeren in mentaal welzijn op school.”
Evi Hanssen, ambassadrice Rode Neuzen Dag

Het totaalbedrag wordt nu verdeeld over de scholen die zich registreerden als Rode Neuzen School. Dat zijn er ondertussen bijna 500. Zij engageren zich om hun leerlingen extra te helpen rond mentale gezondheid. Minstens 412.006 schoolkinderen krijgen zo extra ondersteuning.

Hulp vragen blijft moeilijk

In mei 2018, voor de aftrap van de campagne, hield marktonderzoeksbureau iVox een enquête bij Vlaamse leerkrachten en leerlingen. Uit de resultaten bleek hoe groot de nood aan opvang is: 1 op de 2 leerkrachten krijgt wekelijks te maken met leerlingen met mentale problemen. En 1 op de 5 Vlaamse kinderen worstelde met psychische klachten in de week die voorafging aan het onderzoek.

“Heel veel jongeren willen op school praten over hun problemen, maar er rust nog altijd een taboe op het thema. Via Rode Neuzen Dag helpen we scholen om daar tijd en ruimte voor te creëren. Zodat de drempel voor leerlingen niet meer zo groot is.”
Jonas Van Geel, ambassadeur Rode Neuzen Dag

Hoewel jongeren liever over hun problemen praten met een leerkracht dan met een psycholoog, vinden ze het moeilijk om hulp te vragen. De scholen die zich registreerden als Rode Neuzen School willen dat veranderen. Ze dienden uiteenlopende projecten in rond mentaal welzijn: van een stille ruimte waar jongeren zich even kunnen terugtrekken tot opleidingen voor leerkrachten om met pesten en conflicten op school om te gaan. Een jury bepaalt nu welk bedrag die scholen krijgen.

Een enorme stap vooruit, vindt ook kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens: “Door jongeren sneller te helpen, vermijden we ernstigere aandoeningen.”

Onvergetelijke slotshow

Koen Wauters en Jonas Van Geel sloten de derde editie van Rode Neuzen Dag af met een muzikaal feest in het Sportpaleis: Rode Neuzen Dag XL. Onder meer Bazart, Angèle, Hooverphonic en Novastar deden de muziektempel daveren. An Lemmens en Niels Destadsbader verzorgden het sfeerverslag live op VTM. Rode Neuzen Dag 2018 was er een om nooit te vergeten.

Rode Neuzen Dag is een initiatief van VTM, Qmusic en Belfius. In 2019 volgt de vierde editie.

4 acties die kleur gaven aan Rode Neuzen Dag 2018

Lichamen van Coppens elke maand te bewonderen
Staf en Mathias Coppens kweekten in 2018 flinke sixpacks. Wie een van de kalenders voor Rode Neuzen Dag bemachtigde, kan hun make-over twaalf maanden lang bewonderen via voor-en-na-foto’s.

Wat als … de Rode Neuzen op waren?
Het bekroonde productiehuis Shelter draaide speciaal voor Rode Neuzen Dag XL 4 gloednieuwe Wat als?-sketches. ‘Wat als Jezus een beetje gierig was?’ (met Koen De Graeve als zoon van God), ‘Wat als de Rode Neuzen op waren?’ en twee andere filmpjes kregen het Sportpaleis-publiek wildenthousiast. 

Birgit Van Mol sprokkelde pakkende verhalen
Nieuwsanker en Rode Neuzen Dag-ambassadrice Birgit Van Mol zocht en vond Vlaamse jongeren die worstelen met psychische problemen. Dat leverde mooie getuigenissen op. Die waren tussen 26 en 30 november te zien tijdens Rode Neuzen Dag Magazine.

Qmusic houdt Rode Neuzen Dag Top 1000
Luisteraars van Qmusic boden vanaf 15 oktober om hun favoriete Q-nummer bovenaan te krijgen in de Rode Neuzen Dag Top 1000. De Q-dj’s praatten de indrukwekkende lijst aan elkaar tussen 21 en 30 november 2018.

Meer artikels