nlen
Online services

Independer maakt de markt transparant

Op zoek naar de meest geschikte verzekering of hypotheek, afgestemd op uw persoonlijke profiel? Dan kunt u in Nederland terecht bij vergelijkingssite Independer, eind 2018 overgenomen door De Persgroep. “Independer wil hét platform zijn waar mensen financieel inzicht vinden op de momenten in hun leven dat zij dat nodig hebben”, klinkt het bij algemeen directeur Coen de Ruiter.

In de hip ogende lounge met comfortabele fauteuils, biljarttafel en koffiebar hangt een start-upsfeertje. Jarenlang huisde in dit gebouw in Hilversum de Nederlandse omroepstichting TROS. IN 2017 nam Independer hier zijn intrek. “We hebben het gebouw toen grondig vertimmerd, en vandaag zitten we hier al met zowat 300 medewerkers”, vertelt Coen de Ruiter, terwijl hij ons rondleidt.

De vergelijkingssite zag in 1999 het daglicht vanuit de vaststelling dat de klant allesbehalve centraal stond in de financiële sector. “Klanten werden overstelpt met de meest uiteenlopende producten en verzekeringen, ook al hadden ze daar op basis van hun profiel geen behoefte aan”, blikt De Ruiter terug.

“Bovendien was er van enige transparantie in die markt geen sprake. Wie een autoverzekering wilde afsluiten, moest drie tussenpersonen bellen en kon dan alleen maar hopen dat hij binnen een week een antwoord ontving waarmee hij voort kon.”

“De onafhankelijkheid van ons advies is essentieel. Dat is onze levensverzekering.”

Coen de Ruiter, CEO Independer

Dat moest anders, meenden de oprichters van Independer. Zij haalden de mosterd in Engeland, waar de doorbraak van internet de markt al veel transparanter had gemaakt. Anno 2019 is Independer uitgegroeid tot het belangrijkste vergelijkings- en adviesplatform in Nederland voor bank- en verzekeringsproducten. En u kunt er ook terecht voor energielevering of het afsluiten van een hypotheek.

“Onze site wordt jaarlijks 17 miljoen keer bezocht, waarbij zo’n 6 miljoen vergelijkingen worden gemaakt. In digitale tijden zijn weinig klanten bereid om geld te betalen voor een tarief- en kwaliteitsvergelijking. Daarom werpt Independer zich ook op als tussenpersoon om bijvoorbeeld een verzekering of hypotheek af te sluiten”, zegt De Ruiter. “Enerzijds maken we de markt transparant, anderzijds kunnen onze bezoekers het product dat het best bij hen past, meteen via ons afsluiten. Hiervoor ontvangen wij van de aanbieder een vergoeding. Dat is ons businessmodel. Essentieel is de onafhankelijkheid van ons advies. Dat is onze levensverzekering.”

6 miljoen

De website van Independer wordt jaarlijks 17 miljoen keer bezocht. Bezoekers maken daarbij ongeveer 6 miljoen vergelijkingen.

“Onze grootste kracht? Wij kunnen de consument eenvoudige keuzes bieden voor ingewikkelde vraagstukken.”
Coen de Ruiter, CEO Independer

Eenvoudige keuzes

Wie bij Independer aanklopt voor een prijsvergelijking krijgt aan het einde van de rit de opties gepresenteerd die het best bij zijn wensen passen. Voor de liefhebber is het totale marktaanbod via één muisklik te zien. “Onze grootste troef? Wij bieden de consument eenvoudige en overzichtelijke keuzes voor ingewikkelde vraagstukken. Daarin zit de essentie van onze business vervat”, geeft De Ruiter aan.

“Neem een overlijdensrisicoverzekering: de voorwaarden daarvoor verschillen naar gelang het profiel van de aanvrager. Voor al onze productvergelijkingen hebben we een aantal essentiële vragen opgesteld die noodzakelijk zijn voor een sluitend advies. Tegelijk hebben we artificiële intelligentie ontwikkeld, waardoor we veel meer bieden dan zomaar een prijsvergelijking. We leveren niet zozeer de laagste prijs aan, maar wel een advies dat de beste prijs-kwaliteit aanbiedt voor jouw profiel. Net daarmee maken we het verschil met concurrenten die louter op zoek gaan naar de laagste prijzen. Je krijgt dat advies ook inrealtime: een autoverzekering afsluiten kan bij ons in tien minuten.”

De twee belangrijkste markten van Independer zijn vandaag de auto- en de zorgverzekeringen. “Samen goed voor zowat 80 procent van onze inkomsten”, geeft De Ruiter aan. “De laatste jaren focussen we ook op de hypotheekmarkt. Een huis is vaak de grootste uitgave in een mensenleven. Je wilt dus perfect weten welk hypotheekcontract je afsluit. Tot voor kort verwezen we klanten door naar hypotheekadviseurs in hun buurt, op basis van onze kwaliteitsvergelijking van adviseurs. Nu kan je ook via ons een hypotheek afsluiten, met of zonder advies (execution only, voor mensen met verstand van financiële producten).”

“We werken nu volop aan een algoritme dat geautomatiseerd een advies ontwikkelt dat van hogere kwaliteit is dan wat de markt doorsnee biedt. Op termijn zien we daarin heel wat potentieel. Want het advies dat wij afleveren zal niet alleen beter, maar ook een stuk goedkoper zijn dan de huidige markttarieven.”

Jong bedrijf

Het valt op wanneer we het interview halfweg onderbreken voor de fotosessie: Independer is een jong bedrijf. En de sfeer onder de werknemers is erg amicaal. “Betrokken mensen, daar begint het allemaal mee”, vindt de directeur, wanneer we na de foto’s opnieuw een vergaderzaaltje induiken. “We tellen ongeveer 300 medewerkers. De gemiddelde leeftijd is 31 jaar. Al die mensen weten dat dit een bedrijf is met een empowerment-missie: we willen klanten het vertrouwen geven dat ze zelf moeilijke en belangrijke financiële beslissingen kunnen nemen. Daarnaast zetten we alles opzij voor een blije klant.”

Klanten kunnen bij Independer terecht via de site, maar ze kunnen ook bellen of appen met de daarvoor opgerichte afdeling Blije Klant. “De helft van onze medewerkers zit aan de telefoon, omdat we merken dat mensen soms het persoonlijke contact erg belangrijk vinden”, legt De Ruiter uit.

Opstap naar België

Het mag niet verrassen dat er aan de basis van het Independer-verhaal een stevige IT-laag ligt. “Onze IT-afdeling telt een zestigtal medewerkers en is heel internationaal. Je vindt er specialisten terug uit alle hoeken van de wereld.”

Data én schaalgrootte zijn essentieel in het businessmodel van Independer. Daar ziet De Ruiter de grootste meerwaarde van de samenwerking met De Persgroep. “Enerzijds hebben we korte lijnen om goed samen te werken met de merken die de groep in portefeuille heeft om nieuwe klanten te bereiken, anderzijds zijn ook hun klantendata voor ons heel waardevol. Dankzij de overname door De Persgroep wordt een overstap naar de Belgische markt op termijn overigens ook een realistische optie.”

Meer artikels