nlen
Online services

Online Services: een digitaal succesverhaal

De Persgroep wil digitaal versnellen. En daarin spelen de Online Services een belangrijke rol. De investeringen in en overnames van digitale platformen, waarvan Independer het recentste voorbeeld is, bewijzen dat online diensten een gouden combinatie vormen met media.

Vorig jaar tekende De Persgroep een nieuwe structuur uit voor haar Online Services. De internationale divisie heeft sinds 1 maart 2019 Lauri Koop als CEO en Frederik Vanvoorden als CFO. Bart De Groote staat aan het hoofd van Online Services in België, Coen de Ruiter voert Independer aan en Sander van den Hout leidt de andere Online Services in Nederland.

“De corebusiness van nieuwsmedia is communicatie”, stelt Lauri Koop. “Onze focus ligt op dienstverlening, gerichte content aanbieden en de consument begeleiden. Bijvoorbeeld bij de keuzen van de juiste auto, zorgverzekering, laptop of carrière.”

De enige weg is die van groei

Sinds 2012 is De Persgroep actief bezig met de uitbouw van een sterk netwerk van online services. “Sindsdien is de portefeuille alleen maar gegroeid, met onder andere Tweakers, Autotrack, Vacature, Livios en Independer. En met Mobile Vikings bieden we sinds 2016 ook mobiele diensten aan”, zegt Lauri Koop.

We haalden met onze online services in 2018 een globale omzet van 104 miljoen euro. Voor 2019 zijn we nog ambitieuzer.

Frederik Vanvoorden, CFO De Persgroep Online Services

Maar daar stopt de overnamehonger niet. “We willen de Online Services voort uitbouwen met relevante spelers in de markt”, zegt Lauri Koop. “We grijpen de juiste kansen wanneer die zich voordoen, en zoeken vooral naar aanvullingen op ons aanbod: spelers die een synergie kunnen vormen met andere actoren in de groep.”

“We haalden met Online Services in 2018 een globale omzet van 104 miljoen euro. Voor 2019 zijn we nog ambitieuzer. Inclusief Independer willen we in 2019 groeien naar een omzet boven de 170 mio €”, zegt Frederik Vanvoorden. “Daarbij hoort ook een uitbreiding van ons portfolio, de uitbouw van een gemeenschappelijke cultuur en de zoektocht naar meer efficiëntie.”

Neuzen in dezelfde richting

Met de overname van Independer, het digitale vergelijk- en adviesplatform voor verzekeringen, bancaire producten, hypotheken en energie, komen er 300 medewerkers bij in een organisatie die dit jaar nog hechter wordt.

De nieuwe BeNe-divisie mikt op synergie en groei. We hebben er alle baat bij om over de landsgrenzen heen een hecht team te worden.

Bart De Groote, Directeur Telco & Online Services Medialaan-DPP

“Daarom is er een nieuwe BeNe-divisie opgericht, waarbij de focus ligt op synergie en groei. We hebben er alle baat bij om over de landsgrenzen heen een hecht team te worden”, aldus Bart De Groote. “De grootste uitdaging wordt ongetwijfeld een gemeenschappelijke cultuur. Maar we gaan hoe dan ook de krachten bundelen, van elkaar leren en de troeven van Medialaan-DPP maximaal uitspelen.”

Diensten en informatie haken in elkaar

“We zien veel kansen om diensten en informatiestromen aan elkaar te koppelen”, vertelt Lauri Koop. “Wie via Autotrack een auto koopt, kan straks zijn verzekering via Independer afsluiten. Maar er kan ook met journalistieke inhoud aansluiting zijn, zonder te raken aan de journalistieke onafhankelijkheid. Wanneer Independer een redactie kan helpen met een helder overzicht van de beste zorgverzekeringen, dan lijkt het me logisch dat je elkaar snel vindt.”

De techsites Tweakers en Hardware.Info boekten een gezamenlijke omzet van 11,6 miljoen euro.

Sander van den Hout, Directeur De Persgroep Online Services Nederland

“Bovendien hebben al onze online services behoefte aan goede content”, vult Bart De Groote aan. “Gelukkig hebben we 1.500 content creators in dienst die we hiervoor kunnen inzetten. Ten slotte zijn de data van de bezoekers van de krantensites van De Persgroep voor de Online Services een schat van informatie. Hierdoor kunnen we lezers beter begeleiden bij een aankoop of tijdens de zoektocht naar een job.”

Onze focus ligt op dienstverlening, gerichte content aanbieden en de consument begeleiden.

Lauri Koop, CEO De Persgroep Online Services

Techsites groeien stevig

Tweakers en Hardware.info hebben er een sterk jaar opzitten. “De techsites boekten een gezamenlijke omzet van 12,7 miljoen euro. Dat is bijna een miljoen boven target”, blikt Sander van den Hout terug. “Ik ben ervan overtuigd dat klantgericht werken de voornaamste reden van dit succes is.”

Ook de Belgische online services hebben grote groei-ambities voor 2019″, zegt Bart De Groote. “Livios, Tweakers, Spaargids, Mijnenergie en Vacature zitten op een stevige groeias. We zitten nog lang niet aan ons maximale potentieel. Daarnaast hebben we met Mobile Vikings nog een flinke inhaalbeweging af te leggen. Maar onze ambities worden geenszins afgeknot.”

Meer artikels