nlen
Publishing

“Beleving, daar zetten we in 2019 voluit op in”

Voor de magazinemakers van De Persgroep was 2018 het jaar waarin ze hun zelfvertrouwen herwonnen. 2019 wordt het jaar van een nieuwe digitale propositie. “We hangen onze wagon vast aan HLN.be en zorgen ervoor dat onze lezers zich nog sterker verbinden met onze merken.”

De magazinemarkt heeft het niet gemakkelijk. Toch zien jullie licht aan het einde van de tunnel?
Klaus Van Isacker: “We kunnen niet om de cijfers heen, maar ik verzet me tegen het doemdenken waarmee sommige figuren uit de mediawereld het ongeluk over zichzelf lijken af te roepen. De papieren krant werd twee decennia geleden virtueel doodverklaard, maar ze doet het nog meer dan behoorlijk. We verkopen minder magazines, maar onze lezers zijn meer dan ooit betrokken bij de titels die we maken.”
 
“Met een jaaromzet van ruim 70 miljoen euro blijven magazines erg belangrijk voor dit bedrijf. Bovendien hebben we sterke en waardevolle merken in huis. De vraag luidt: wat doe je met de grondstof van die merken? Eind 2017 hebben we onze redacties bij elkaar gebracht in één groot cluster. Daaruit komen verhalen voor de magazines, maar net zo goed voor HLN.be.”
 
“Die manier van werken werpt zijn vruchten af. Het aantal unieke views van showbizz-content op HLN.be is vorig jaar gestegen van 190.000 naar 450.000. Daarmee steken we met kop en schouders uit boven de concurrentie. Die stijging resulteert in nieuwe proefabonnementen, zowel voor HLN als pakweg Dag Allemaal. Zo hopen we op termijn de terugloop van de papieren verkoop te compenseren met een stijging van het aantal abonnementen.”
 
An Meskens: “We zijn geen zuiver printmedium meer. We groeien nu ook online. In 2019 willen we resoluut voort op de ingeslagen weg. Dankzij onze grotere slagkracht slagen we erin bijvoorbeeld het bereik van HLN.be op te drijven, wat een positieve impact heeft op de advertentieverkoop.”

Zo’n eengemaakte redactie ligt vaak gevoelig bij journalisten. Hoe pakken jullie dat aan?
An Meskens: “We maken geen witte producten, maar magazines met een eigen identiteit die niet in elkaars vaarwater zitten. Tegelijk werd de instroom van nieuws veel groter. Het is onze taak te beslissen waar en hoe we een verhaal het best uitspelen. Het grote voordeel van die aanpak is dat we amper nog iets missen en dat we nog veel sterker dan vroeger kunnen inzetten op kwaliteit, op mooie foto’s en op een verzorgde lay-out. Als print zich wil onderscheiden van online, is dat een absolute noodzaak. Onze mensen zien heus wel de voordelen van die grotere efficiëntie in, en tegelijk zorgt deze aanpak voor een nieuwe drive bij de medewerkers.”

Het grote voordeel van onze eengemaakte redactie is dat we amper nog iets missen en dat we nog sterker kunnen inzetten op kwaliteit.
An Meskens, Algemeen Hoofdredacteur Magazines

Klaus Van Isacker: “Wij verkopen met deze redactie elke week 535.000 magazines. Dat is gigantisch. Tegelijk waken we erover dat we geen eenheidsworst produceren, zodat iedereen trots kan blijven op zijn of haar titel, en op de verhalen die daarin verschijnen.”

Zoeken jullie naar innovaties om de expertise binnen het magazinecluster anders te gaan uitspelen en valoriseren?
Klaus Van Isacker: “Dat wordt inderdaad dé uitdaging voor dit jaar. In 2018 hebben we een stevige efficiëntie-oefening doorgevoerd en gaven we onze mensen weer een zekere trots mee. Daarnaast hebben we stevig ingezet op kwaliteit. Er gaat geen enkel stuk online – hoe snel dat soms ook moet – zonder dat minstens één andere redacteur het naleest en inhoudelijk checkt.”
 
“Nu is het moment gekomen om een nieuwe digitale propositie uit te werken voor onze lezers. Zo kunnen we de daling van de papieren verkoop compenseren met nieuwe inkomsten aan de lezerskant. Een nieuwe website? Wellicht niet, maar we zoeken wel een slimme strategie om met die goede grondstof én onze sterke merken vernieuwend naar de lezer te stappen.”

Kunnen jullie dat concreter maken?
An Meskens: “Dat is net wat we dit jaar willen doen (lacht). Een platform, een kanaal, een wereld: we kunnen nog niet voorspellen wat het wordt, maar we zullen onze wagon hoe dan ook aan HLN.be vasthangen. Beleving en interactie staan daarbij centraal. We voelen aan alles dat lezers zich sterker willen verbinden aan onze merken. Daarop spelen we in.”
 
Klaus Van Isacker: “Die beleving moet zo goed en zo uniek zijn dat mensen ook bereid zijn geld neer te tellen om toegang te krijgen tot die omgeving. Daar kunnen ze unieke content lezen, bekijken of beluisteren, maar net zo goed een aantal voordelen meepikken. We zullen heel goed moeten bekijken welke merken we willen uitspelen en welke propositie optimaal is voor elk van die merken.”

Er gaat geen enkel stuk online – hoe snel dat soms ook moet – zonder dat minstens één andere redacteur het naleest en inhoudelijk checkt.
Klaus Van Isacker, Algemeen Hoofdredacteur Magazines

“Vergis je niet, we zien nog muziek in papier. Er is bijvoorbeeld niets mis met een aantrekkelijk geprijsd papieren magazine voor de wat oudere lezer die houdt van Vlaamse showbizz en soap, in combinatie met een leuke puzzel én een overzichtelijke televisieprogrammering. Dat is geen dalende markt, integendeel zelfs.”

Meer artikels