nlen
Publishing

Digitale make-over geeft boost aan Berlingske Media

Het voorbije jaar onderging Berlingske Media een radicale digitale transformatie. Een doelgerichte strategie maakte het mediabedrijf op slag een pak concurrentiëler.

Het dagblad Berlingske en de populaire krant BT: aan het begin van 2018 presteerden beide titels van het Deense Berlingske Media onder marktniveau. “We zagen in dat het tijd was voor actie”, verduidelijkt An Fogelgren, Chief Information Officer bij Berlingske Media.
“Alleen een drastische strategie kon ons bevrijden uit die moeilijke positie. Al snel werd duidelijk dat we dringend digitale inspanningen moesten leveren. Daarmee zouden we onze lokale concurrenten opnieuw kunnen bijbenen. We wisten ook dat we snel moesten zijn. Anders zouden we nog meer terrein verliezen.”

Nieuw platform voor web, app & social

Berlingske Media veranderde al zijn web-, sociale media-, en appplatformen. Het gebruikte daarvoor bij alle titels dezelfde structuur. Zo konden die veranderingen snel uitgevoerd worden. En ontstond er een digitale samenhang tussen alle titels.
“We kozen voor een modulaire oplossing”, zegt An Fogelgren. “Content wordt sindsdien in blokken aangeboden. Daardoor kan breaking news nu veel sneller over al onze merken en digitale kanalen heen gepubliceerd worden. We vereenvoudigden ook de interface van onze digitale kanalen. Zowel voor onze medewerkers, die nu sneller nieuws kunnen uploaden en publiceren, als voor onze lezers. Zij kunnen nu veel duidelijker en eenvoudiger nieuws vinden en lezen. Onze redactionele content springt hierdoor beter en sneller in het oog.”

Met ons nieuwe digitale platform kunnen we die twee belangrijke nieuwspijlers – snelheid en kwaliteit – blijven garanderen.
An Fogelgren, Chief Information Officer bij Berlingske Media

CEO op de werkvloer

Samen met die digitale inhaalbeweging werd voor een nieuwe visuele stijl gekozen. De lay-out en het design van de titels ondergingen een minstens even grote vernieuwing. De kranten werden frisser, jonger en eigentijdser. An Fogelgren: “Wie stilstaat, gaat achteruit. Dat geldt dubbel zo hard in de mediawereld. De meest ingrijpende vernieuwingen realiseerden we bij onze kwaliteitstitel Berlingske.”
Een ingrijpende make-over als deze vereist een uitvoerend management dat van aanpakken weet. Na het uittekenen van de overkoepelende mediastrategie en het ontwikkelen van het digitale platform, werd de visuele metamorfose titel per titel uitgevoerd.
“We zijn begonnen met BT, en hebben eerst alle vernieuwingen voor die titel afgewerkt”, zegt Ann Fogelgren. “We wilden niet in de val trappen om alles tegelijk te willen doen. Zo zou er chaos ontstaan. Ons management is hier dag in dag uit mee bezig geweest. Iedereen trok aan hetzelfde touw. Ik herinner me nog verschillende momenten waarop onze CEO mee op de werkvloer stond en face to face met de ontwikkelaars communiceerde over de make-over. Beslissingen werden vaak ter plaatse genomen en meteen uitgevoerd. Alles verliep heel gestroomlijnd, rechtlijnig en snel.”

BT werd volledig vernieuwd net voor de zomer van 2018. De pageviews van die titel zijn sindsdien drastisch gestegen (+21% mobiel en +13% in totaal, volgens Google Analytics). De krant bereikt digitaal een groter publiek dan ooit. En haar concurrentiekracht zit vandaag weer helemaal op het beoogde niveau. Ook de andere titels van Berlingske Media doen het vandaag, ongeveer een half jaar na de make-over, beter dan ooit.

21%

Het aantal mobiele pageviews van BT.dk steeg sinds de digitale make-over met 21 procent.

Digitaal en print versterken elkaar

“We kozen voor een mobile first-benadering. Meer mensen dan ooit consumeren nieuws op hun smartphone of tablet: thuis, onderweg, eender waar. Die koers houden we de komende jaren zeker aan”, zegt An Fogelgren. “Naast de snelheid blijft ook de kwaliteit van onze nieuwspublicaties uitermate belangrijk. Met ons nieuwe digitale platform kunnen we die twee belangrijke nieuwspijlers – snelheid en kwaliteit – blijven garanderen.”
“De toekomst? In 2019 en 2020 willen we via onze digitale kanalen nog meer inzetten op video. Daarnaast ben ik er rotsvast van overtuigd dat print nog niet meteen zal verdwijnen. Integendeel: digitaal en print versterken elkaar. En dat blijft nog een lange tijd zo. Ook bij Berlingske Media.”

Meer artikels