nlen
Publishing

“Wij willen Vlaanderen journalistiek verrassen”

Een leger journalisten, eindredacteurs, lay-outers en productiemedewerkers die het nieuwe hoofdkantoor in Antwerpen als war room gaan gebruiken: dat is News City. An Goovaerts, hoofdredacteur VTM NIEUWS, en Frank Depoorter, hoofdredacteur Het Laatste Nieuws, geloven in de kracht van de samenwerking tussen de redacties van Medialaan-dPP om elke dag zoveel mogelijk Vlamingen te informeren op papier, digitaal, via radio en via tv.

“Als je optelt hoeveel lezers, surfers en kijkers onze merken bereiken, kom je aan een duizelingwekkend getal: zeker meer dan 3 miljoen Vlamingen. Stel je voor wat we kunnen bereiken als we de handen in elkaar slaan. Dan kunnen we de Vlaming dag en nacht informeren, op alle platformen (print, digitaal, tv, radio) en met een volledige waaier aan nieuws (algemeen nieuws, sport, showbizz, regio). Dat is de ambitie van News City”, steekt An Goovaerts van wal.

“We komen uit een tijd waarin alle redacties dezelfde basistaken uitvoerden. Dat is tijdverspilling en dubbel werk. Het is veel doeltreffender om de ‘basics’ van onze activiteiten als groep te bekijken en de vrijgekomen energie te besteden aan wat elk merk en platform uniek maakt”, zegt Frank Depoorter.

Wie werkt er in News City?

In News City maken de redacties van Het Laatste Nieuws, HLN.be, VTM NIEUWS en de tijdschriften Dag Allemaal, Story, Primo en TV Familie samen dag en nacht nieuws.

Als we een primeur uitspelen op al onze platformen, ziet heel Vlaanderen dat nieuws. Dat is toch de ambitie van iedere nieuwsmaker?

An Goovaerts, hoofdredacteur VTM NIEUWS

Gisteren concurrent, vandaag collega

Frank Depoorter beseft dat News City een leerproces is. “Het is voor journalisten niet makkelijk om te vergeten dat ze niet zolang geleden nog concurrenten waren. Maar we staan open voor verandering. Een mooi voorbeeld was de nieuwsgaring rond de Spaanse peuter Julen. We hebben een journaliste van Het Laatste Nieuws ter plaatste gestuurd. Vroeger zou VTM NIEUWS ook een reporter hebben uitgezonden, maar onze journaliste is op antenne gegaan voor VTM NIEUWS en dat lukte opmerkelijk goed. Na elke tussenkomst gaven we haar feedback en die volgde zij perfect op. Ook HLN.be deed zijn voordeel, door live te gaan met een reporter ter plaatse. Zo’n spontaan succes is waar News City voor staat: de krachten bundelen en de talenten van onze medewerkers inzetten waar het kan.”
 
“Het is logisch dat onze redacties met een gezonde kritische blik naar News City kijken. Het uitgangspunt is dat we elkaar de loef niet afsteken, maar in functie van de kijker en lezer werken. Als we elkaar inhoudelijk en organisatorisch versterken en zo onze nieuwsimpact vergroten, weet ik zeker dat we de bestaansreden van News City dagelijks zullen bewijzen”, zegt An Goovaerts.

“Als we een primeur uitspelen op al onze platformen, hoort heel Vlaanderen dat nieuws. Dat is toch de ambitie van iedere nieuwsmaker? Onze media bereiken dagelijks 85 procent van de Vlamingen. Dat is een enorm potentieel.”

450

In News City zullen vanaf begin 2020 ongeveer 450 nieuwsmakers van Medialaan-dPP de klok rond nieuws maken.

We moeten af van het hokjesdenken. Waarom zou een reportage van een VTM-journalist niet op het HLN.be-platform of in Het Laatste Nieuws kunnen staan?

Frank Depoorter, hoofdredacteur Het Laatste Nieuws

Meer ruimte voor eigen accenten

“We moeten af van het hokjesdenken”, bevestigt Frank Depoorter. “Waarom zou een reportage van VTM-journalist Robin Ramaekers over Noord-Korea of Jemen niet op het HLN.be-platform of in Het Laatste Nieuws kunnen staan? We hebben zoveel talent in huis, het zou zonde zijn om onze mensen te kortwieken. Dankzij News City kunnen onze merken elkaar versterken. De video’s op HLN.be trekken enorm veel kijkers. Het is toch fantastisch dat VTM NIEUWS op dit succes kan meesurfen.”

“Het is onze ambitie om structureel en thematisch met elkaar aan de slag te gaan. Voor elk merk werken experts die, als we ze samen aan tafel zetten, inhoudelijk de dans moeten leiden. Met News City willen we vele keren per jaar Vlaanderen journalistiek verrassen”, zegt An Goovaerts.
 
“Maar nieuws laat zich niet voorspellen. Daarom willen we al onze medewerkers motiveren om zoveel mogelijk spontaan met elkaar samen te werken. In Antwerpen wordt dat gemakkelijker, doordat we de werkvloer en een koffiemachine delen.”
 
“De verkiezingen in mei 2019 zijn een perfecte case. De redacties van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, het regiohuis en de videocel bekijken hoe ze die verslaggeving samen zo goed mogelijk kunnen organiseren. De sportredacties van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws krijgen een gezamenlijke werkvloer. Zoveel knowhow samen: daar komen mooie dingen van”, zegt Frank Depoorter. “Elk merk zal zijn accenten kunnen leggen. Daar zal zelfs meer tijd en ruimte voor zijn, omdat de basisnieuwsgaring een gedeelde inspanning wordt.”

Nicholas Lataire, hoofdredacteur VTM NIEUWS

“News City wordt zonder enige twijfel hét kloppende nieuwshart van Vlaanderen. Geen enkele andere nieuwsorganisatie bereikt 8 op de 10 Vlamingen. Nergens in ons land wordt er – letterlijk én figuurlijk – meer geïnvesteerd in nieuws. Ik ben ervan overtuigd dat de journalisten van onze redacties elkaar zullen aansteken om meer en betere verhalen te brengen. Die sterke journalistiek is het beste wapen tegen de concurrentie – óók en zeker tegen Google en Facebook – én een garantie op een mooie toekomst.”

Opwindend nieuw verhaal

In het najaar van 2019 verhuist De Persgroep naar een nieuw hoofdkwartier in de Antwerpse stationsbuurt. “Toen we samen op werfbezoek gingen in het nieuwe gebouw waar News City onderdak krijgt, gaf me dat meteen een goed gevoel”, zegt Frank Depoorter. “Het is een prettig gebouw dat zich leent tot samenwerken. We kunnen niet alle journalisten in een enkele ruimte samen zetten, maar we werken allemaal letterlijk op een paar meter van elkaar.”
 
“Dat zal van News City dé aantrekkingspool voor jong talent maken”, zegt An Goovaerts. “Want wie wil nu niet deel uitmaken van het journalistieke team dat elke dag alomtegenwoordig is in de nieuwsflow? Bovendien zijn we vooruitstrevend en uitdagend. We investeren in nieuwe technologie en innovaties, zoals de Kubus-app voor Het Laatste Nieuws. En het grote aanbod aan merken biedt onze medewerkers voldoende carrièremogelijkheden. Je kunt hier doorgroeien, of je carrière een nieuwe wending geven.”
 
“We mogen ook niet vergeten dat News City gewoon plezant is”, besluit Frank Depoorter. “Het is een nieuwe wereld die opengaat. Ik ben heel blij dat we een positief antwoord formuleren op de digitalisering, die toch een enorme disruptie is voor de klassieke mediawereld. Het is geen kwestie van minder doen met minder mensen, maar van béter en méér doen met evenveel mensen.”

Paul Daenen, Directeur News City

“In een tijd waarin nieuws een gratis goed is geworden en de surfers, lezers en kijkers meer dan ooit op zoek zijn naar houvast, komt News City niks te vroeg. Focus wordt het ordewoord. Op ieder moment van de dag zal de nieuwsconsument op het voor hem geschikte platform antwoorden vinden op zijn vragen in deze complexe, maar boeiende wereld.”

Meer artikels