nlen
Publishing

Nieuws, regio, video en fun in één app

Om de lezers nog meer op hun wenken te bedienen, lanceerde HLN in april de Kubus-app. Lezers krijgen in één app toegang tot vier werelden: nieuws, video, regio en fun.

Zoals de naam doet vermoeden, bestaat de Kubus-app uit verschillende vlakken of werelden, waartussen de lezers kunnen swipen. “Het concept van ‘kubussen’ – het draaien tussen werelden – is uniek en innoverend”, zegt Katrijn Vrints, Head of Marketing bij Het Laatste Nieuws. “De meeste nieuwsapps zien er hetzelfde uit. Met de Kubus-app onderscheiden we ons van de rest.”

Dimitri Antonissen, hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, geeft een demonstratie van de app. De eerste wereld bestaat uit het nieuwsaanbod van HLN, waarmee de lezers vandaag goed vertrouwd zijn. “Wanneer je ‘kubust’, komt de tweede wereld van de video tevoorschijn. Die toont zowel nieuws als entertainment, denk maar aan video’s van showbizzprogramma’s of kookvideo’s.”

De derde wereld verzamelt al het nieuws uit de regio van de lezer. “We zitten nu nog korter op het regionieuws, dat ook onmiddellijk beschikbaar is op de smartphone.”

Fun, de vierde wereld, ziet er op het eerste zicht heel herkenbaar uit voor de lezer. Hier vind je puzzels, sudoku’s en kruiswoordraadsels zoals je die traditioneel in de krant terugvindt. Maar evengoed quizzen of games zoals Cut The Rope.

Het is onze ambitie om van de Kubus-app de meest gebruikte app tout court in België te maken.
Dimitri Antonissen, hoofdredacteur Het Laatste Nieuws

Nieuws én entertainment

Dagelijks gebruiken 430.000 mensen de HLN-app en de ambitie ligt hoog. Tegen het einde van het jaar moeten dat er 600.000 zijn. “Met de Kubus-app willen we een grote groei op mobiel genereren. HLN is het nieuwsmerk voor de snelle nieuwsupdates, zelfs voor trouwe De Standaard-abonnees of verknochte VRT-kijkers”, legt Antonissen uit. “Op nieuwsdagen zijn we leidend als nieuwsmerk. En tegelijk mogen we dit van onze lezer ook combineren met showbizzartikels, games en video’s. Onze lezers vinden niet alleen de need to know belangrijk, maar ook de fun to know.”

HLN bekleedt daarin een unieke positie. “We zijn er op elk moment van de dag voor onze consument”, zegt Vrints. “Wanneer je een minuut aan de koffiemachine staat, check je wat er in de wereld gebeurt. Je bent niet alleen op de hoogte, maar krijgt ook verpozing, een unieke combinatie.”

Door die andere werelden eraan toe te voegen, zitten de lezers langer op de app. “Het engagement wordt groter omdat ze zowel nieuws consumeren als gamen of video’s bekijken”, aldus Vrints. “Door het luik entertainment eraan te koppelen, spreek je een nieuwe groep consumenten aan.”

Succesvolle app

Voor de ontwikkeling van de app kon HLN veel leren van de Kubus-app van de Nederlandse zusterkrant AD. De app ziet er anders uit, maar de motor is wel dezelfde.

De grootste bekommernis was de bestaande app van HLN. “Om een nieuwe sportauto te lanceren, is het verleidelijk om van een wit blad te starten. Maar de bestaande app is de meest succesvolle in België en daar moet je heel voorzichtig mee omgaan, want je wilt niet kapotmaken wat goed werkt”, legt Antonissen uit.

Ook over het definiëren van de andere werelden werd goed nagedacht. Waar staat HLN.be voor en hoe kan dat op de verschillende zijden worden ingevuld? “De vier werelden staan dicht bij het DNA van HLN.be. Het hoeft trouwens niet bij die vier kubuskanten te blijven, we kunnen nog verder uitbreiden naar vijf of zes werelden”, zegt Antonissen.

430.000

Elke dag gebruiken 430.000 mensen de HLN-app.

Geen beperkingen

Met de Kubus-app slaagt HLN.be erin om de beperkingen van een traditionele app te doorbreken. “In de huidige app heb je maar één canvas, waarin je alles probeert te proppen. Daardoor wordt het soms heel krap. De Kubus-app creëert ruimte om naast de kern van nieuws andere aspecten mooier en beter te tonen. Dat is een grote sprong vooruit”, zegt Vrints.

Voor adverteerders biedt het ook heel wat nieuwe mogelijkheden. “Een supermarkt kan bijvoorbeeld een game bedenken waar de lezer rekken moet vullen. Dat is voor de lezer een leukere advertentie dan de klassieke banneradvertentie. Dankzij video kunnen we ook met pre-rolls en mid-rolls adverteren. Ten slotte creëren we een fantastische wereld voor regionale adverteerders. Nu kunnen we veel meer ruimte aan onze adverteerder geven dan de klassieke advertentieposities.”

In de huidige app heb je maar één canvas. De Kubus-app creëert ruimte om naast de kern van nieuws andere aspecten mooier en beter te tonen. Dat is een grote sprong vooruit.
Katrijn Vrints, Group Brand Manager Nieuwsmedia

Mobiel wordt het nieuwe tv-scherm

HLN.be lanceert de app in april. Dimitri Antonissen is vooral benieuwd naar de reacties van de lezers. “De Kubus-app is nog maar het begin. Op basis van de feedback kunnen we bijsturen of werelden toevoegen. Het grote voordeel is dat we niet meer om de zoveel jaar een nieuwe app moeten lanceren. Nu hebben we een platform dat we keer op keer kunnen verbeteren en uitbreiden met werelden, die zowel voor het bedrijf als voor de gebruiker interessant zijn. Het is onze ambitie om van de Kubus-app de meest gebruikte app tout court in België te maken.”

Meer artikels