nlen
Publishing

“We zijn andere media vaak een stap voor”

Dagelijks verschijnen zo’n 600 artikelen en 70 video’s op de digitale kanalen van AD Nieuwsmedia. Hoe bepaal je welk stuk bovenaan staat? Wat is het juiste moment om te publiceren? Jaap Van Zessen, Chef Digitaal bij AD Nieuwsmedia, plaatst het werk van journalisten op de ideale plek.

“Van de 600 artikelen die we elke dag publiceren op AD, zijn er maar 20 die lezers actief naar de website trekken. Dat aantal willen we verhogen. Mijn team kiest de artikelen voor de website, app, nieuwsbrieven en sociale media. We houden in het oog wat er speelt in Nederland, op sociale media, zoeken naar de verhalen die het goed doen. We volgen ook de regionale verhalen en publiceren die eventueel nationaal”, vertelt Jaap Van Zessen.

Omdat hij en zijn team de vinger aan de pols houden, kan AD een stap voor zijn op andere media. “Het fijne is dat je een stempel drukt op het nieuws in Nederland en soms daarbuiten. Andere media volgen ons vaak. Als dat gebeurt, staat het tweede verhaal meestal al klaar. Zo blijven we leiden in het nieuws.”

Een krant heeft maar één deadline. Online moet je continu iets te bieden hebben.
Jaap Van Zessen, Chef Digitaal bij AD Nieuwsmedia

Juiste moment kiezen

Door de krant sterk te vertalen naar het onlineplatform, vergroot AD Nieuwsmedia het nieuwsbereik van verhalen. “Een krant heeft maar één deadline. Online moet je continu iets te bieden hebben”, weet Jaap Van Zessen. “De piek verschuift van ’s morgens naar ’s avonds. Online worden we ’s avonds het meest gelezen. Het juiste verhaal op het juiste moment brengen is essentieel.”

Data helpen daarbij. “Je leert ongelooflijk veel van data. Wat werkt, wat niet? Zo maken we succesverhalen nog beter. Dankzij A/B-tests kiezen we de beste titel en foto, waardoor het aantal leads soms verdubbelt.”

De toekomst van media

“Sociale media veranderen de journalistiek sterk. Ze helpen om verhalen te vinden en geven inzicht in nieuwsitems die goed worden gelezen en bekeken. Dankzij Facebook en Instagram is vandaag iedereen broadcaster. Dat blijft me fascineren”, zegt Jaap Van Zessen.

Niet alleen video, maar ook podcasts doen het steeds beter. “In de auto kun je de krant niet lezen. Podcasts creëren een nieuw contactmoment met de doelgroep.”

Volgens Jaap Van Zessen zal het aantal betalende lezers toenemen. “Dat helpt om de website te personaliseren. Ons aanbod is zo groot dat veel artikelen niet worden gelezen. Dankzij personalisatie bereikt elk artikel de geïnteresseerde lezer.”

Meer artikels